Terraariotuotteilla viherkasvien kasvualustat kuntoon!

Talven viimeiset hetket, kevään korvilla, saamme nauttia lisääntyvästä valosta ja auringonpaisteesta. Pakkasetkin hellittää. 

Nyt alkaa olemaan aika vaihtaa sisäkasveille kasvualustat kun kasvitkin heräävät horroksestaan lisääntyvästä valosta johtuen. 

Ennen vaihdettiin vain mullat, mutta nykyään käytetään mitä erilaisempia kasvualustoja jotta kasvien elinolosuhteet olisivat parhaita mahdollisia. Suurin ongelma viherkasvien hoidossa on liikakastelu. Kasvin juuret ovat märkinä ja pikkuhiljaa tuhoutuvat kosteudessa. Tai multa kuivuessaan kovettuu ihan koppuraksi eikä ime enää vettä ja kasvi kuolee kuivuuteen.

Viherkasvimultaan on siis hyvä sekoittaa muitakin ainesosia jotta kasvualustasta saataisiin sopivan läpäisevä ettei kasvit huku ja vesikin kastelisi juuria eikä valahda alustalle. Tähän tarkoitukseen männynkaarna on oivallinen apu, yhdessä esimerkiksi seramiksen, lecamurskeen ja perliitin kanssa. Esimerkiksi sitruksilla käytän menestyksekkäästi kaarnan, viherkasvimullan ja lecamurskeen sekoitusta sellaisilla suhteilla että alustasta jää rouhea. Tähän minun luottotuotteeni on Trixien männynkaarna.

Mitä on vermikuliitti, kaarna, kookos ja sammal? 

Kookos – kookoshumuksella ja -kuidulla voi korvata mullan kokonaan, tai sitten siihen voi sekoittaa esimerkiksi kaarnaa ja vermikuliittia. Kookos ei juurikaan sisällä ravinteita joten kasville on syytä antaa ravinteita vuoden ympäri. 

Männynkaarna – männynkaarnaa käytetään mullattomissa kasvualustoissa muun muassa palmuille, orkideoille, sitruksille ja peikonlehdille. Männynkaarna sopii erityisesti kasveille jotka pitävät happamammista alustoista. Kaarnaa käytetään keski-euroopassa turpeen korvikkeena. 

Vermikuliitti – käytetään kasvualustan parantamiseen, ei kuivu helposti ja sitä käytetäänkin kasvualustan kosteuden ja kuohkeuden lisäämiseen. 

Sammal –  rahkasammal on ekologinen ja uusiutuva luonnonvara. Kasvualustana rahkasammal on huokoisa ja kostea jolloin kasvin juuret eivät pääse mätänemään niin herkästi. Rahkasammal on myös antiseptinen ja se vähentää haitallisten sienten kasvua, siksi se onkin hyvä alusta juurruttaa pistokkaita ja huonojuurisia kasveja. 

Trixieltä löytyy useita terraarioihin tarkoitettuja tuotteita jotka toimivat hyvin viherkasvien kasvualustoissakin. Tutustu männynkaarnan lisäksi vielä rahkasammaleeseen, kookosvalmisteisiin sekä vermikuliittiin. Näistä saat koottua näppärästi myös mullattoman kasvualustan. Ja eihän akvaariossa tarvitse olla edes kaloja, jos varastossa lojuu vanha akvaario niin siitä voi tehdä kauniin trooppisen kasviterraarion!  

Kasvualustat eivät kuulu enää valikoimiimme, mutta löydät http://www.vehkapuoti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *